Shade Avoidance

Koreografia
Vespa Laine ja esiintyjät
Valosuunnittelu
Nanni Vapaavuori
Äänisuunnittelu ja sävellys
Markus Heino ja kasvit
Tanssi
Kati Aalto, Riku Lehtopolku, Meri Tankka, Riikka Tankka ja kasvit
Valoajo
Mikko Rintala
Ääniajo
Toni Randell
Pukujen toteutus
Seija Raunio
Valokuvat
Niko Kinnunen, Maarit Laakkonen, Mikko Lampinen
Tuottaja
Leo Van Aerschot
Tuotanto
Pori Dance Company ja Läntinen tanssin aluekeskus
Tukijat
Porin kaupunki, Läntinen tanssin aluekeskus, Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto

SHADE AVOIDANCE – nykytanssiteos kasveille ja neljälle tanssijalle

Kasvit mielletään staattisiksi, mutta niiden liike vain poikkeaa ihmisen käsityksestä liikkumisesta. Kasvit tekevät havaintoja ympäristöstään ja pystyvät tehostamaan omaa kasvuaan kilpaillessaan valosta. Kasvit erottavat elottoman esineen, kuten kiven tai toisen kasvin varjon toisistaan. Samoin kasvit erottavat toiset lähellä olevat kasvit, jotka saattavat kilpailla ja varjostaa sitä tulevaisuudessa. Kasvit pystyvät aistimaan naapurikasveista heijastuvan valon laadun ja toisten kasvien tuottamia haihtuvia yhdisteitä.

Competition for light has an important impact on plant development… The responses to shade are generally referred to as the shade avoidance syndrome (SAS), and involve various developmental changes aimed to outgrow the neighbouring plants, and are characterized by enhanced elongation, reduced leaf expansion, decreased branching and ultimately early flowering.

Asentoaisti (proprioception) kertoo meille missä raajamme ovat ilman, että pitää katsoa, missä ne ovat. Kun muut aistit ovat ulkoisesti virittyneitä ja ottavat vastaan ulkoapäin tulevia signaaleja kuten valoa tai ääntä, asentoaisti antaa tietoa kehon sisäisestä statuksesta. Asentoaistille ei ole yhtä erillistä elintä, vaan se on koko kehon osien yhdistelmä. Kasveilla on myös staattinen ja dynaaminen tietoisuus, kuten ihmisilläkin. Kasvit tunnistavat painovoiman.

Pori Dance Companyn tyhjentyneeseen Porin vanhaan Anttilaan toteuttama teos SHADE AVOIDANCE tarkastelee kasvien ja ihmisten yhteistä maailmankuvaa hajukumin tuoksun muistikuvan läpi. Autioituneen tavarataivaan dynaaminen tyhjyys luo teokselle kasvinkaltaisen todellisuuden; kasviuniversumin mallin, jossa aisteja ruokkivat fotonit postimyyntikuvaston sivujen rapinassa. Kasvien ja tanssijoiden yhteinen liike ojentuu valoa kohti ja taipuu lajienväliseksi kommunikaatioksi. Esitys on kurottelevaa kasvua, dynamiikan vaihtelua ja orgaanista liikettä.

Maailma on elollisten hengitystä, ei vain alkuräjähdyksen ja hengellisyyden synnyn väliin jäävä epäyhtenäinen tila.

Tukijat