Etusivu >

Tanssikuu – Näkymättömät maat

Aavikon ympäröiminä, selkämme takana. Vuoren huipulle, selkärankaa pitkin alas. Meren yllä, nenän alla. Sodan kolkuttaessa ovea jätimme kodin taaksemme.

Näkymättömät maat on tarina sodan kotoaan karkottamista ihmisistä. Teos kutsuu eläytymään heidän pakomatkalleen yli rajojen. Erityistä esityksessä on se polku, jonka he kulkevat. Maantiede ja politiikka venyvät ja muuttuvat eläviksi esiintymisalustoiksi, sillä jokainen vuori, luminen huippu, laaja aavikko ja yöllinen valtatie on luotu esiintyjien vartaloilla. Grus Grus Teatteriin kuuluva Livsmedlet-duo haastaa itsensä ainutlaatuiseen kohtaamiseen nukketeatterin ja koreografian välillä ja näyttää, mistä kosketuksessa, läsnäolossa ja kestävyydessä todella on kyse.

Näkymättömät maat sai ensi-iltansa vuonna 2015 ja on sen jälkeen esitetty yli 20 maassa. Teos voitti Festival’s Director’s Prize -palkinnon Banialuka-festivaalilla Puolassa vuonna 2018 ja Intimate Artistic Grasp of Current Theme -palkinnon Spectaculo Intresse -festivaalilla Tšekissä vuonna 2019. Lisäksi arvostettu The Guardian -lehti antoi teokselle harvinaiset 5 tähteä ylistävässä arviossaan.

KONSEPTI, OHJAUS JA ESITYS Ishmael Falke ja Sandrina Lindgren ÄÄNISUUNNITTELU Niklas Nybom VALOSUUNNITTELU Jarkko Forsman KUVA Pernilla Lindgren

Kaikkein paras on suomalaisen Livmedlet theatren Näkymättömät maat (★★★★★). Se on tarina pakolaisista, joita edustavat pienoisrautatien populaation kaltaiset pikkuruiset figuurit, herkkiä ja haavoittuvia kun he pakenevat sodan tuhoamista kodeistaan. ––Esiintyjien pulssit puhaltavat figuurit henkiin niiden jonottaessa rajanylityksissä, paetessa helikoptereita ja ahtautuessa veneisiin. Se on mestarillisesti tehty fyysisen ponnistelun ja vastakohtaisuuksien kombinaatio, jonka sanaton tarina on musertavan surullinen.

The Guardian, 8.2.2019

22.11. klo 19 Kulttuuritalo Anniksen kellarisali, kesto noin 1 h

Tukijat